Att turista Sverige med bil
De svenska vägmärkena följer FN:s konvention om vägmärken och signaler, en konvention som ska göra det lätt för människor att köra i alla länder, inte bara i sitt eget hemland. Det ska vara hyfsat lätt att förstå skylten och därigenom följa trafikreglerna.
Men kanske finns det en del skyltar som är lite svårare, som skapar mer huvudbry? I Sverige, och i andra länder, förändras vägskyltar kontinuerligt då de ska följa tidens ideal. Några nyheter som kommer i Sverige är till exempel att många figurer byts ut, sådana som tidigare haft en tydligt manlig profil ska idag vara könsneutrala.
Färgen på varningsmärken och förbudsmärken
I Sverige har varningsmärken och förbudsmärken gul bakgrund och så ser de även ut i till exempel Slovenien, Finland och Nordmakedonien också. Dock så har de allra flesta europeiska länder istället vit bakgrund på samma skyltar. En del länder är i förändring och byter från vit till guld bakgrund, främst då på tillfälliga vägskyltar såsom vägarbeten. Men oavsett bakgrundsfärg så är symbolerna och formen desamma varför skyltarna ändå är lättförståeliga.
De allra flesta europeiska länder har en triangel med röd ram men inte Irland. Irland följer istället USAs exempel och har en gul kvadrat, stående på ena hörnet, med en svart ram. Även delar av Asien, Nord- och Sydamerika samt Australien har liknande skyltar.
Vägarbete
Vid vägarbeten ska alla trafikanter sänka farten och iaktta största försiktighet – av omsorg för arbetarna men även av omsorg om den egna bilen då körbanan kan vara i dåligt skick. Här ser nästan alla länders skyltar likadana ut men figuren på bilen kan titta åt olika håll. FN-konventionen säger att figuren ska stå med ryggen mot trafiken men i bland annat Sverige står vägarbetaren åt ”fel håll”.
Djur
Alla länder har varningsmärken för djur men vilka djur som visas på skylten varierar. De flesta turister på väg till Sverige har koll på älgskylten. Denna skylt är oerhört populär varför många turister låter sig fotograferas stående invid en sådan skylt. Andra turister tar det till en annan nivå och plockar helt sonika ned en älgskylt för att ta med hem. Dumt såklart då ingen bilist vill krocka med en älg – ett djur på 800 kilo och med långa ben kan vara förödande att krocka med! Hur många skyltar som plockas ned av obehöriga (läs stjäls) kan Trafikverket inte svara på men artiklar gör gällande att det finns turister som satt i system att stjäla älgskyltar.
Andra djur det gärna varnas för i Sverige är vildsvin, ren, hjort, får, kor och häst men ibland ser man också varningsskyltar för grodor, ankor, katter och diverse andra djur. En av de mer udda, som absolut är svår för en utländsk turist att förstå, är den med skvadern. De mer ovanliga djuren förekommer främst på kommunala och privata vägar.
Många väljer att låta trycka egna skyltar med diverse roliga och/eller informativa texter. En varnings- eller förbudsskylt bör ha så lite text som möjligt då alla ska kunna förstå dem men på mindre vägar är det vanligt att se skyltar i stil med:
- Privat väg, ej genomfart
- Här slutar allmän väg
- Allt kommer att bli bra
- Hönsen saknar trafikvett (ackompanjeras oftast av en skylt med en höna vilket gör det lättare för en icke-svenskspråkig person att förstå)
- Sakta ned – vi bor här