USS Argus

24

Jul

USS Argus

USS Argus i 1812 krig

USS Argus i 1812 krig

En av de kändaste briggarna genom tiderna är USS Argus, som kommissionerades av den amerikanska flottan 1803. Hon var med i striden om Derna i Lybien, 1805, som var en viktig punkt i första Barbareskkriget. I de Nordafrikanska Barbareskstaterna var slaveri och sjöröveri till stor del lagligt, så oberäkneliga europeiska och amerikanska seglare blev tillfångatagna och antingen hållna för lösen eller sålda som slavar. Det avtog efter det andra Barbareskkriget, men höll delvis i sig ända tills Frankrike tog över Algeriet 1830.

Under Napoleonkrigen var USS Argus med och upprätthöll det embargo som USA utfärdade 1807 mot Frankrike och Storbritannien efter att deras neutralitet brutits. Tanken var att straffa fransmännen och britterna, som bland annat hade tvångsrekryterat amerikanska seglare, med hjälp av ekonomisk press. Istället blev det USA och deras eget folk som fick lida på grund av embargot.

Ett par år senare deltog hon i 1812 års krig mellan Storbritannien och USA. Efter många års grälande fram och tillbaka bestämde sig USA för att invadera Kanada, som då regerades helt av den brittiska drottningen. För USA var det ett viktigt krig för att visa att det relativt unga landet var här för att stanna – men det gick inte som planerat. USAs trupper slogs tillbaka och Kanadas armé brände ner vita huset som svar på tal. I slutändan, efter att Storbritannien hade besegrat Napoleon, blev dock alla vänner igen.

Britterna bordar USS Argus

Britterna bordar USS Argus

Innan dess blev dock USS Argus erövrad av britterna. Klockan fem på morgonen den 14:e Augusti 1813 fick USS Argus och HMS Pelican syn på varandra utanför Wales. De växlade ett par salvor från kanonerna, vilket gick betydligt sämre för Argus. Innan britterna kunde hoppa över fick amerikanerna ge upp. Det var slutet på USS Argus karriär, men då hade hon redan farit kors och tvärs över jordklotet, samt deltagit i många historiska moment.

Vi saluterar USS Argus, en brigg att minnas!