Stockholm

Välkommen till Stockholm och dess kultur

Stockholm är en stad med mycket kultur och det är inte så konstigt att Stockholm blev utsedd till European City of Culture år 1998. Stockholm har många nationella, kulturella institutioner. Det finns två byggnader som UNESCO har utsett som världsarv i Stockholms län; Det kungliga slottet Drottningholm och Skogskyrkogården. Det finns också en hel del författare med anknytning till Stockholm, till exempel Carl Michael Bellman, August Strindberg och Hjalmar Söderberg. En författare vid namn Per Anders Fogelström skrev en bokserie med historiska romaner om livet i Stockholm på 1800- och 1900-talet. En annan kulturell aspekt av Stockholm är att det finns ungefär 70 museum i staden. Det gör Stockholm till en av de städer i världen som har ett sådant stort antal museum. För att nämna några av museerna i staden finns där bland annat Nationalmuseet med cirka 16 000 målningar och 30 000 handgjorda konstverk. Där finns också Moderna museet, som är ett konstmuseum med målningar av bland annat Picasso och Salvador Dali. Andra museer som är värda att nämnas är Vasamuseet, Skansen och Tekniska museet. En annan del av Stockholms kultur är det stora antalet teatrar i staden. Bland annat finns Dramaten (Kungliga Dramatiska Teatern) som är en av Europas mest kända teatrar. Den Kungliga Operan i Stockholm invigdes redan år 1773. Några exempel på andra teatrar i Stockholm är Stockholms stadsteater, Moderna dansteatern (MDT), Göta Lejon och Södra Teatern.

Stockholms arkitektur

Arkitekturen i Stockholm är väldigt gamma och dateras ända tillbaka till 1200-talet och kanske ännu tidigare. De flesta större byggnaderna i Stockholm har utländska influenser i sin design. Stockholm är byggt både av utländska arkitekter och av svenska arkitekter som fått inspiration vid resor till bland annat andra europeiska städer. Byggnaderna i Stockholm är väl bevarade och det beror troligen på att krig inte har förstört staden. Stockholms äldsta stadsdel är Gamla stan, där några av Stockholms äldsta byggnader och ruiner finns. Det är till större delen kungliga byggnader och kyrkor som har överlevt längst, mycket på grund av att de byggdes av mer hållbara material än de vanliga byggnaderna. Den byggnad som anses vara den äldsta kvarvarande byggnaden i Stockholm är Riddarholmskyrkan som stod klar på sent 1200-tal, då under namnet Gråbrödrakyrkan. Riddarholmskyrkan var utvald som kyrkan som höll monarkernas begravningar. En gammal ruin är ruinen efter slottet Tre Kronor, som uppfördes på 1200-talet i Gamla stan. Man kan se väldigt mycket tysk arkitektur i Stockholm, för under 1300-talet blev ofta tyska hantverkare anställda för att konstruera byggnader i Stockholm. I Gamla stan finns till och med en kyrka som kallas Tyska Kyrkan som byggdes under denna tid men på den tiden var den Sankta Gertruds Gilles hus för tyska köpmän. Sedan dess, alltså under flera hundratals år, har Stockholm växt och utvecklats och har idag väldigt många intressanta byggnader att utforska.

Sport i Stockholm

I Stockholm finns det flera olika lag inom olika sporter men fotboll och ishockey är de sporter som drar störst publik till arenorna. Stockholm har tre populära fotbollslag; AIK, Hammarby IF och Djurgårdens IF. Stockholms Stadion har varit värd för otaliga sportevenemang, huvudsakligen inom fotboll och friidrott. Tidigare var Stockholms Stadion hemmaarena för laget AIK men nu är den istället Djurgårdens IF:s hemmaarena. Svenska landslaget för män i ishockey, också kända som Tre Kronor, är ett av världens bästa ishockeylag. Inofficiellt är de sett som ett av de sex starkaste landslagen i ishockey i hela världen. Tre Kronor har vunnit Världsmästerskapet i ishockey 11 gånger sedan tävlingen startades. Ishockey spelas dock inte på stadion utan i Globen, som är en av världens största sfäriska byggnader. Globen står också värd för konserter och andra typer av evenemang, inte bara för ishockey. Stockholm var värd för sommar-OS år 1912 och det hölls då på Stockholms Stadion. Innan vinter-OS upptogs fanns det en annan tävling inom vintersport som kallades för Nordiska Spelen och denna stod Stockholm värd för alla gånger utom en. Som du märker finns det en hel del spännande kultur och aktiviteter att ta del av i Stockholm. På den här sajten kommer vi tillgodose dig med all nödvändig information som du kan tänkas behöva. Kultur är ett brett begrepp och faktum är att Stockholm är den perfekta staden för att upptäcka kulturella sevärdheter och evenemang.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *