Sweden

Unika upplevelser i Sverige

Sverige är ett avlångt land och oavsett var du än åker kommer du finna vacker natur, rikt djurliv och varierad bebyggelse. Landet är också rikt på kulturhistoriska lämningar och unika upplevelser väntar runt i stort sett i vartenda hörn. Eller vad sägs om ett hotell byggt helt och hållet i is, alternativt hotellrum byggda högt uppe i trädkronorna? Varför inte besöka fjäll- och samemuseet Ájtte, där du kan lära om samernas fascinerande kultur och historia, eller Lego Center med bland annat Star Wars, Harry Potter och Indiana Jones (byggt i Lego såklart)? För den som vill vara aktiv utomhus rekommenderas att hyra en hund för att ta en härlig fjällpromenad i vackra Sälenfjällen alternativt ta en tur med en av Stockholms amfibiebussar som börjar på torra land och avslutar i vatten på norra sidan av Djurgården. Oavsett hur du vill spendera dina lediga dagar i Sverige finns det någonting som passar just dig.

Ishotellet, eller ICEHOTEL som är dess officiella namn, ligger i Jukkasjärvi och är en enastående vacker och unik skapelse, helt byggd i is och snö. Detta är en plats att uppleva för den som längtar efter magiskt norrsken, vilt djurliv, härliga vidder och annat som hör Norden till. Hotellet är beläget cirka 20 mil norr om Polcirkeln och isen får man från den drygt 500 kilometer långa Torne älv. Väl uppe i norra delarna av Sverige rekommenderas en övernattning på något av trädhotellen belägna i natursköna Lappland. Härifrån kan du också uppleva norrskenet, ta en skotertur på vintern eller pröva fiskelyckan och plocka bär och svamp på sommaren och hösten. Vi stannar kvar i norr och besöker fjäll och- samemuseet Ájtte som ligger cirka 10 km norr om polcirkeln. Hit går det att ta sig med flyg eller tåg och sedan vidare med buss.

Bygga med lego

Mitt emellan Umeå och Luleå ligger staden Skellefteå, vackert belägen precis intill Bottenviken. Här kan man besöka HB Adventure Legocenter, en av världens största permanenta legoutställningar. Star Wars-utställningen enbart har fler än 250 olika skepp och cirka 300 olika figurer från filmerna. Detta är en utställning som lockar människor från hela världen och den är dessutom gratis! Något längre söderut ligger natursköna Sälenfjällen som erbjuder ett varierat utbud av skidliftar, längdåkningsspår och vandringsleder etcetera. Här kan man också hyra så kallade promenadhundar, som alla är särskilt tränade och speciellt utvalda för att passa majoriteten av barnfamiljer och övriga som vill prova på att ta sig en fjälltur i sällskap med en promenadhund. Sälen är vackert året om och erbjuder mängder av aktiviteter för stora som små: skidåkning, vandring, äventyrsbad, bio, inomhussurf, shopping, fiske, snowboarding, paddling med mera. Här finns dessutom flera olika typer av boende.

Storstadspuls och sightseeing

I Sveriges vackra huvudstad Stockholm går det utmärkt att ta sig runt både på land och vatten. De så kallade amfibiebussarna tar dig runt i staden med början på land för att så småningom ta sig ner i vattnet runt norra delarna av Djurgården i centrala Stockholm. Efter en tur med amfibiebussen har du ett minne för livet och du kommer inse varför Stockholm går under smeknamnet “Nordens Venedig”. När du ändå känner dig äventyrslysten – varför inte prova på takvandring? Vandringen leds av en certifierad guide som tar dig och övriga gruppmedlemmar med upp på taken ovanför Stockholms stad. Där möts ni av spektakulära vyer och historiska byggnader under hela vandringen som sker under absolut säkra och kontrollerade former. För att delta krävs det att du är minst 150 cm lång och väger max 120 kg. Du bör inte heller lida av höjdrädsla.

För familjen

Att åka ångtåg på gammaldags vis är något alldeles särskilt. Upplev västkustens vackra inland genom att åka ångtåg mellan Anten och Gräfsnäs; ett 12 km långt levande museum som tillsammans med Gräfsnäs slottspark sedan länge är ett populärt utflyktsmål för såväl göteborgare som besökare från när och fjärran. Under juli månad arrangeras ett antal trevliga evenemang i slottsparken som går bra att kombinera med en tågtur. Den så kallade Riddarhelgen är ett årligt återkommande event då du bland annat kan ta del av ett traditionsenligt tornerspel som genomförs i slottsparken. Även Veteranbilsträffen i Gräfsnäs, med fordon äldre än 1987 som stolt visas upp av sina ägare runt om i parken, är ett populärt utflyktsmål. Besöket kombineras med fördel med bad vid sjön Antens badplats. På Sveriges sydöstra kust, i Blekinge, ligger Nordens största safaripark Eriksberg. Här kan du uppleva naturen på djurens villkor och se hjort, vildsvin och mufflonfår vandra fritt tillsammans.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *