Museum

Stockholms bästa museer

Stockholm erbjuder ett stort antal museer att besöka. Två av de absolut populäraste museerna är Vasamuseet och Skansen – båda geografiskt placerade på det vackra Djurgården. Hit kan du ta dig med spårvagn, buss eller båt. Besöksantalet på bägge dessa två museer överstiger 1 miljon besökare årligen. Faktum är att Sverige var först i världen med att skapa ett öppet, levande och naturligt friluftsmuseum – vilket skedde när Skansen invigdes år 1891, av Arthur Hazelius. Detta var något alldeles unikt och är fortfarande! Tar du buss 69 mot Kaknästornet eller Blockhusudden kommer du ut på Norra Djurgården. Här finns fem museer samlade om du stiger av vid hållplatsen museiparken, dessa är Etnografiska museet, Polismuseet, Riksidrottsmuseet, Tekniska museet samt Sjöhistoriska museet. Kom även ihåg att sittande regering återinförde, från och med 1 februari 2016, fri entré för besökare under 18 år till landets statliga museer.

Vill du besöka en annan del av Stockholm som inrymmer en massa museer på en och samma plats? Besök då Skeppsholmen. En kort promenad på cirka 15 minuter från Kungsträdgården tar dig ut till Skeppsholmen. Alternativt tar du buss 65 från centralen på Vasagatan. Är det bra väder rekommenderas promenaden. Passa på att njut och fotografera Stockholm när du går över över Skeppsholmens bro. Väl framme vid Skeppsholmen återfinns inte mindre än fem olika museer; Östasiatiska museet, Moderna Museet, Arkitektur- och designmuseet, museifartyget S/S Orion och Bergrummet – Tidö Collection of Toys and Comics. Museerna har ofta olika spännande utställningar från hela världen. Flertalet av museerna har både museibutik och café i anslutning till museet, vilket kan komma väl till pass efter att du vandrat igenom deras utställningar. Faktum är att Moderna Museets matsal och restaurang håller världsklass på både matlagningen och servicen.

Nationalmuseet

I en vacker och ståtlig byggnad, med ett oslagbart läge utefter kajen och med en vacker Stockholmsvy över Gamla stan, invigdes Sveriges Nationalmuseum med pompa och ståt år 1866. Nationalmuseet förvaltar samlingar inom skulptur, måleri, grafik och teckningar från 1500-talet fram till sekelskiftet 1900. Även design och konsthantverk från 1500-talet fram till idag återfinns hos Nationalmuseet. Nationalmuseet har varit stängt i flera år för renoveringar samt moderniseringar och förbättringar. När museet återigen nu slår upp portarna lördagen den 13 oktober år 2018 kommer människorna och konsten återigen stå i centrum. Utställningsytorna har expanderat och mer konst kommer vara tillgänglig för besökarna. Konst under sex århundraden är temat och den löpande röda tråden kommer vara kronologisk presenterad genom museets konstsamlingar. Även barnverksamheten har utökats och museirestaurangen kommer att få ta större plats i museet. Välkommen till ett museum i världsklass!

Vasamuseet

Ta spårvagnen från Kungsträdgården ut till Vasamuseet. På helgerna går även nostalgispårvagnen med en stor kaffekopp på taket från Norrmalmstorg. På denna kan du även njuta av en kaffe och fika eftersom det är en caféspårvagn. Njut av utsikten och kliv av och på längs hela linjen ut till Djurgården eller stanna kvar för en återresa om du inte fikat klart. Denna spårvagn avgår från Norrmalmstorg en gång i halvtimmen varje lördag och söndag från och med slutet av mars till och med december och tredje advent. Du skymtar masten av regalskeppet Vasa invid Djurgårdsbron. Kliv av vid hållplatsen Nordiska museet/Vasamuseet och gå de sista hundra meterna. I Vasamuseet kommer du kunna beskåda regalskeppet som kantrade och sjönk till botten i Stockholm år 1628. Där låg det stilla i 333 år. Sedan bärgades det pampiga kungliga krigsskeppet och resan in till museet kunde påbörjas. Där står det idag – världens enda bevarade 1600-talsskepp!

Skansen

Skansen är unikt och enastående och ger verkligen besökaren känslan av att riktigt känna historiens vingslag. Arthur Hazelius livsverk är verkligen en magisk upplevelse för besökaren. Oavsett årstid, tidpunkt eller högtid bjuder Skansen på svenska traditioner, hantverk och traditionella timmerbyggnader. Vill man uppleva hur det var att leva i Sverige förr i tiden är Skansen oslagbart! Genuina, autentiska och traditionella hus, gator och affärer ger besökaren en upplevelse utöver allt annat. Hela Skansen är ett museum av dofter, smaker och upplevelser. Lägg därtill levande historieberättare, musikanter, djur och växter. Ett mer levande museum finns inte! Här kan du prova aktiviteter samt lyssna, smaka och känna på historien. Skansen tilltalar både barn och vuxna – de har något för alla besökare. Är det endast ett museum du planerar att besöka i Stockholm, välj Skansen. Kom med din familj, partner eller vänner – ni kommer inte bli besvikna när ni besöker turistmålet nummer ett!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *