Sports

Fotboll och ishockey i Stockholm

Stockholm är inte bara huvudstad i Sverige, utan även landets största med närmare 1 miljon människor som befolkningsunderlag. För sport innebär det en hel del, inte minst publikmässigt under fotbolls- och ishockeymatcher i de högsta eller näst högsta serierna. På Nationalarenan för fotboll, Friends Arena, har herrlandslaget sin bas där flera kvalmatcher till VM eller EM spelas inför fullt hus eller näst intill. Drygt 50 000 åskådare är kapaciteten, men sällan så mycket när AIK har hemmamatch i Allsvenskan. Även stormatcher som finalen i UEFA Europa Leauge arrangeras där. Tele2 Arena tar som mest omkring 30 000 på läktarna när Hammarby IF eller Djurgårdens IF lirar. Förr var det Stockholms Stadion, den gamla OS-arenan från 1912 som gällde.

Speciellt de derbyn mellan Stockholmsklubbarna drar en mängd åskådare i tiotusental, vilket ger en fin inramning. Ishockeyn har två stora hallar, varav Globen är störst där matcher i SHL kan ta emot cirka 13 000 åskådare. I serien under, Hockeyallsvenskan, spelar AIK i Johanneshovs renoverade isstadion (Hovet) som ger publiken oförglömliga kamper på isen. Allsvenskan i fotboll har begåvats med inte mindre än 4 klubbar och några i den näst högsta serien, Superettan. Hammarby IF är det lag som drar störst åskådarmassa även mest i svenska publikligan. Damfotboll är mycket poppis och där har huvudstaden en hel del att erbjuda. Djurgårdens IF spelar i Damallsvenskan på Stadion och Hammarby IF på Kanalplan. Dessutom AIK Dam som lirar på Skytteholms IP.

Stormatcher fotboll

I det nystartade intressanta UEFA Nations Leauge kommer tre kamper att gå av stapeln på Friends under hösten. Den 16 oktober kommer Sverige att ta emot Slovakien och den 20 november kommer Ryssland att stå för motståndet. På förbundets hemsida finns information om biljetter och allt annat som kan vara av intresse inför dessa landskamper. Efter framgångarna i VM är förhoppningarna stora på herrlandslaget så det är mycket möjligt att arenan invaderas. Försäkra dig om biljetter redan nu. För biljetter till Allsvenskan är klubbarnas egna hemsidor det bästa sättet att försäkra sig om och boka stolar på arenorna. För souvenirer så finns särskilda butiker i anslutning till läktaren eller i specialbutiker och sportaffärer ute på stan.

Globalt i Globen

Ett jätteevenemang för alla hockeyälskare äger rum i Globen, Stockholm. Från NHL kommer nämligen två lag för att spela matcher mot varandra i två kamper under hösten. Det annonserades under All-star-partyt i Tampa att New Jersey Devils och Edmonton kommer hit så att den svenska hockeypubliken får uppleva underhållning på is av högsta klass. Det innebär att publiken får se helylleproffs av bästa märke och dessutom två svenskar i lagen. Den före detta spelaren i AIK kommer att finnas i Devils efter hans tidigare storspel som lyft laget. Dessutom deltar Marcus Johansson i Devils samt storheter som kaptenen för Oilers, Connor McDavid, i full speed tillsammans med de svenska landslagsspelarna Adam Larsson och Oscar Klefbom. Förbered er på högtidsstunder i Globen.

Tuffa hockeyserier

Svenska Hockeyligan SHL meddelade för ett par månader sedan matchprogrammet inför stundande säsong. I den ligan spelar ett lag från Stockholm, Djurgården. Den 20 september tar de emot Rögle i Globen. Det är i inledningen av serien som håller på tills mitten av mars då slutspelet tar vid. Då blir det spännande och avgörande matcher i bäst av sju. Måhända kommer Djurgården hänga med, det hoppas supportrarna och även att det bär ända fram till final och guld. Järnkaminerna som den ena heter och Djurgården Supporters Club stöttar laget så att det förhoppningsvis bär så långt som möjligt. Även damlaget ligger bra till och hoppas på upprepning av 2017 års guldmedaljer. Men då bör nog truppen stadgas upp, den är ännu inte spikad.

Mot fotbollens mästartecken

Fotbollen går in i slutskedet under hösten då svenska mästarna, de som toppar Allsvenskan efter sista matchen, ska koras. I början av september kommer ett hett derby att utspelas i Tele2 Arena då Hammarby och Djurgården drabbar samman. Det beräknas bli fullt hus med de upphetsade klackarna, fansen på vardera kortsidan. Senare den månaden smäller det till på Friends Arena då AIK tar emot Hammarby. Båda lagen ligger just nu nära varandra i toppen av serien så det kommer säkerligen att bli en riktig strid på kniven. Så en bit in i oktober kommer höstens tredje och sista derbymatch att äga rum i Tele2. Då tar AIK emot Djurgården som under sommaren smugit sig upp mot toppen och kan hota AIK på allvar.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *