Sports

Det handlar om fotboll

Allmänna Idrottsklubben i Solna benämns bara AIK kort och gott. Dessa vanligen svartklädda fotbollsspelare är de tredje mest framgångsrika i landet sett till maratontabellen med 88 säsonger i Allsvenskan. Klubben bildades 1891 med fotbollen som egen sektion 1896 (damerna har en damsektion som startade 1970). När högsta serien även korade svenska mästare med Allsvenskan säsongen 1924/25 (höst plus vår) var en av svensk fotbolls största profiler med. Putte Kock gjorde sex mål på fem matcher i OS 1924 som gick i Paris. För AIK gjorde han också sex mål – under alla säsonger sammanlagt men hyllades trots den magra målskörden som en av de mest framstående. Klubbens första guld i serien kom säsongen 1931/32 och första mästerskapstecknet (cupspel) vanns år 1900.

Totalt har AIK 11 seriesegrar genom åren plus sex mästerskapstecken före 1924 då vinnare korades i utslagsform. Lägg därtill åtta finalsegrar i Svenska Cupen, det senaste år 2009 då IFK Göteborg besegrades på Råsunda med 2-0. Under de första åren efter bildandet spelade laget på Ladugårdsgärdet, Östermalm. Då fanns inga riktiga målburar utan nedgrävda stolpar fick förses med ett snöre som ribba. Efter sekelskiftet slussades spelarna till Idrottsparken som var belägen där Stockholms Stadion byggdes till olympiaden 1912. I Sveriges första landskamp som spelades i Göteborg 1908 mot Norge hade AIK två spelare med. Efter det var Stadion hemmaplan tills Råsunda byggdes 1937 i Solna. Från och med säsongen 2013 spelar AIK på Nationalarenan Friends, också den i Solna, som rymmer drygt 50 000 åskådare.

Från 50-tal till 2000

En annan av de stora legenderna i svensk fotboll var Lennart “Nacka” Skoglund. Under ett av de “mörka” åren för klubben, 1951, blev han värvad från Hammarby IF. Efter endast sex matcher med laget såldes han till italienska Inter och AIK åkte ur Allsvenskan trots vinst mot Malmö FF med 1-0, ytterligare ett mål hade krävts för att klara kontraktet. Näste storspelare var Kurt “Kurre” Hamrin och med honom i laget blev det en tredje plats och lilla silvret säsongen 1954/55. Året därpå försvann även Kurre till Italien för spel med Juventus. Först under 1970-talet vaskades nya lovande ämnen fram i bröderna Yngve och Börje Leback samt Rolf Zetterlund. Med Sven ”Dala” Dahlkvist vanns Allsvenskan 1983 utan guld då slutspel hade införts.

Under 1991 och 1992 spelades serien med en avslutande mästerskapsserie där de sex bästa fick biljett. I en avgörande match 1992 mot Malmö FF, som vanns med 3-2, spikades guldet – det första på 55 år. Året därpå blev det mest framgångsrika i klubbens historia. AIK spelade i europeiska Cupvinnarcupen där det gick som på räls fram till kvartsfinal. De åkte ur mot Barcelona FC men i returmatchen på Råsunda inför fullsatt arena lyckades laget spela oavgjort 1-1 (förlust i Spanien med 1-3). I Allsvenskan blev det bara lilla silver men 1998 togs guldet hem igen. Under det följande året utan guld var dock intresset jättestort och trösten för klubben blev att vinna publikligan till kassörens förtjusning.

Från kloaker till guld och gröna planer

Smeknamnet på AIK blev “gnaget” under fattiga år under 1920-talet då de svarta tröjorna tvättats gråa, det vill säga råttfärgade. Numer vill de framhäva sig som “smokinglirarna”. Supporterklubben Black Army var dock inget fint folk då planen stormades efter förlust mot Hammarby 2004. Matchen därpå straffades AIK med spel inför tomma läktare och åkte ner till Superettan men det på grund av dåligt spel. År 2009 kom det senaste guldet och från säsongen 2011 har laget aldrig varit sämre är fyra och brons. Två lilla silver och fyra stora, de senaste i följd. Möjligen var flytten till Friends Arena ett lyft för klubben men många fler orsaker har bidragit, bland annat bra ekonomi, vilket har gjort att fler goda spelare har kunnat värvas.

Det starka finansiella läget för AIK stabiliserades och grundades med försiktig början under millennieskiftet då ett aktiebolag bildades. Dock med problem i starten med stora minusresultat. De goda åren med mycket publik som hade inletts i slutet av nittiotalet fortsatte och så kunde läget rättas till trots att räkenskaperna i AIK Fotboll AB ännu visade minustecken. Klubben äger drygt 50 % av aktierna i bolaget som i sig inte har reell förankring i sporten som sådan. Fortfarande 2016 stod balansen på nära 5 miljoner under noll. Det idrottsmässiga ser roligare ut i skrivande stund. Placering i toppen av Allsvenskan och det nyligen presenterade förvärvet, landslagsmannen Sebastian Larsson, bördig från Eskilstuna. Sebastian som därmed debuterar i Allsvenskan ger hopp om ett nytt AIK-guld 2018.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *