Stockholm

Bästa evenemangen i Stockholm

Stockholm är Sveriges huvudstad och är en av världens vackraste städer. Trots att staden storleksmässigt är relativt liten är Stockholm väldigt internationell. Det finns ett mycket stort utbud av evenemang, sevärdheter, museer, teatrar, musik och nattliv. De bästa och största evenemangen i Stockholm har en internationell prägel och är mycket kända även utanför Sveriges gränser. Samtliga stora evenemang och festivaler är väl inarbetade, har funnits under många år samt är mycket välorganiserade. Den närmaste stora festivalen är EuroPride 2018 som infaller i slutet på juli till första veckan i augusti, där man bjuder på ett spännande program och givetvis den glittrande och färgsprakande paraden. I början av sommaren hålls Stockholm Marathon och i oktober den internationellt välkända Stockholm Jazz Festival.

Ytterligare stora och roliga evenemang är Stockholm Music & Arts med flera välkända svenska artister. Stockholm filmfestivals Sommarbio som har blivit en trevlig tradition där man under fem augustikvällar bjuder på gratis film i Rålambshovsparken. Själva Stockholms filmfestival hålls i november och har flera gånger besökts av stora filmstjärnor som exempelvis Viggo Mortensen och Dennis Hopper. Stockholm är dessutom värd för flera något mindre festivaler med internationell klang såsom Stockholms Oktoberfest som hålls i augusti med starköl direktimporterad från Bayern, tysk mat och underhållning. I september hålls matfestivalen Sthlm Street Food i Kungsträdgården och luften kommer fyllas med dofter och smaker från hela världen samt food trucks. Under festivalen arrangeras även Food Truck-SM där flera av dessa tävlar inom olika kategorier om vem som tillagar den godaste rätten.

Stockholm EuroPride 2018

På Stockholms EuroPride 2018 i augusti arrangeras ett program med olika föreläsningar och events. Här uppmärksammas vikten av budskapet genom att pride-färgerna lyser upp obelisken vid Sergels Torg. För de yngre bjuds det på en och annan sagostund med dragqueens och drakar samt att det finns en chans att ta ett regnbågsfärgat simborgarmärke. Pride Parade är festivalens höjdpunkt och sker på lördagen under festivalveckan. Den stora paraden går genom Stockholms gator och startar från en central plats i innerstan vid lunchtid. Det brukar ta ungefär tre timmar till slutmålet. Festivalen är uppdelad på flera områden, som Pride City med olika aktiviteter utspridda över hela staden, Pride House med föreläsningar, musik- och teaterframträdanden samt Pride Park med utställare och ett omfattande scenprogram. Stockholm Pride är Skandinaviens största prideparad.

Stockholm Jazz Festival

Stockholm Jazz Festival är en internationell jazzfestival som funnits sedan 1980 och sker årligen. Det ursprungliga namnet var “Stockholm Jazz & Blues Festival” men har sedan dess ändrats till Stockholm Jazz Festival. Festivalen förändrades helt under 2012 och förutom att den flyttades till oktober månad flyttade festivalen inomhus. Man har numera ett flertal konserter på många scener runt om i Stockholm. Biljetterna till festivalen köps via respektive scen som alla är väldigt olika gällande publikkapacitet. Man säljer inte festivalpass eftersom man inte kan garantera plats på samtliga konserter. Festivalen har gästats av många internationella stjärnor som Dianne Reeves, Cindy Blackman-Santana, Snarky Puppy, Ester Rada, Kenny Garrett med flera. Bland de svenska namnen finns exempelvis Lina Nyberg, Norrbotten Big Band och Monica Dominique.

Stockholm Marathon

Stockholm Marathon, även kallad Stockholmsmaran, hålls årligen och banan går genom Stockholms centrala delar. Numera går tävlingen under namnet Asics Stockholm Marathon. Starten är vid Olympiastadion och målgången är inne i själva stadion. Distansen är klassiska 42 195 meter och är dessutom svenskt mästerskap i maraton. Tävlingen hålls normalt i början av juni eller i slutet på maj. Stockholm Marathon har tre kontroller som löparna ska passera inom en utsatt tid och målgången stängs sex timmar efter start. Stockholm Marathon har sedan i år en helt ny bana som är mer varierad med bland annat färre branta stigningar. Det händer dessutom roliga saker längs med Stockholm Marathons nya bana. Det finns fem olika zoner med olika inriktningar och det bjuds också på underhållning.

Kommande stora evenemang

Nästa år kommer Stockholm att vara värd för Global Champions Tour med elitryttare och hästar. Stockholm kommer att bli den exklusiva huvudstaden för hästeliten de kommande fem åren med start i juni 2019. Detta evenemang är något för alla ridsportsentusiaster både i Sverige och internationellt att se fram emot. Juni nästa sommar kommer att bli mycket speciell, för då kommer den internationella musikfestivalen Lollapalooza att gästa Sverige och Stockholm för allra första gången. Lollapalooza startades 1991 i Förenta Staterna och har gästat flera huvudstäder i Europa, till exempel Paris. Den plats som de internationella arrangörerna såg som en perfekt plats i Stockholm var Gärdet och här hålls nästa år premiär för en av de riktigt stora internationella musikfestivalerna.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *