Arkitektur

Vacker stockholm

Sveriges huvudstad ligger vackert belägen intill Östersjön och gränsar till de två natursköna landskapen Södermanland och Uppland. Stockholm har oändligt mycket att erbjuda alla och envar, oavsett om man har ett stort arkitektoniskt, historiskt eller estetiskt intresse. Staden är fylld av spektakulära byggnader och platser med förhållandevis få skyskrapor, vilket anses ovanlig för en stad av dess storlek; cirka 2,3 miljoner invånare bor i storstadsområdet Stockholm, av dessa bor cirka 1,5 miljoner människor i tätorten. Stockholm kallas även “Mälardrottningen”, “Staden mellan broarna” och “Nordens Venedig” tack vare dess närhet till vattnet. I de östligaste delarna ligger Stockholms skärgård som erbjuder mer än 30 000 olika öar och är en av världens mest sammanhängande skärgårdar. 1998 utnämndes kommunen till Europas kulturhuvudstad och 2010 var Stockholm Eusaropas miljöhuvudstad.

Svenska arkitekter har historiskt sett alltid varit influerade av stilar från utlandet. De har också varit duktiga på att förvandla dem till något som anses vara unikt svenskt. Tjugotalets art decó-stil mynnade till exempel ut i den så kallade nordiska klassicismen och funktionalismen anpassades och blev det svenska hemmets funkis-stil. Numer planeras enbart energi- och miljösmarta byggnader och bostäder, i nära samklang med olika natur- och grönområden. Detta har resulterat i ett par spektakulära byggnader, som exempelvis Nya krematoriet på Skogskyrkogården (2013 belönat med Kasper Salinpriset på Arkitekturgalan). Även örlogsskeppet Vasa är en imponerande medeltida skapelse och tillsammans med historien om Stockholms Stadshus, Gamla stan och Riddarholmskyrkan får man en mångfacetterad, historiskt och kulturellt intressant bild av staden, som grundades av Birger Jarl vid Mälarens strand år 1252.

Njut av Stockholm från vattnet

Det finns naturligtvis en rad olika sätt att upptäcka Stockholm och dess spännande arkitektur på. Ett av dem är att uppleva och upptäcka staden från vattnet genom att kryssa dig igenom kanaler och vatten och se Stockholms mest ikoniska byggnader: Stadshuset (där Nobelbanketten hålls varje år), Riddarfjärden, kanalerna runt Långholmen och Reimersholme, Karlbergs slott med mera. Du kan också ta en skärgårdstur och upptäcka historiska platser, byggnader och det rika djurlivet i yttre skärgården. Här kan du bland annat ta del av Sveriges historia som svensk arkitektur genom att besöka Vaxholms fästning samt de medeltida kyrkor och museer som ligger runtom i Stockholms skärgård. För den konst- och kulturintresserade rekommenderas ett besök på “Artipelag” – en mötesplats för konst, kultur och design på Värmdö i Stockholms skärgård.

Gamla Stan och Millesgården

Ända sedan Stockholm fick sina stadsprivilegier 1436 har staden varit Sveriges största. 1634 fick staden sin status som Sveriges huvudstad och sedan dess har kungahuset, regeringen, riksdagen och centralförvaltningen funnits samlade i Stockholm. För att riktigt uppleva höjdpunkterna i såväl Gamla stan som i övriga delar av staden bör du ta en guidad rundtur. På så vis lär du dig var staden började, du får besöka ett antal pittoreska gränder och vandra på kullerstensbelagda gator, gå förbi Kungliga slottet och parlamentet med dess stilfulla fasader med mera. På närliggande Lidingö kan du besöka Millesgårdens skulpturpark, där den vackra parken bjuder på terrasser, fontäner och kända verk av Carl Milles. Precis intill parken ligger paret Milles hem, med intakt inredning utformat av Svenskt Tenn.

För den verkliga entusiasten

Arkitektur- och designcentrum (ArkDes) på Skeppsholmen erbjuder ritningar, utställningar, information och modeller som visar den svenska arkitekturen från 1800-talet fram till dagens moderna arkitektur och byggande. Du får lära om bland annat form, design och hållbar samhällsutveckling och för de yngre finns det en familjeverkstad som är öppen på söndagar. Här finns också bibliotek, bokhandel samt café. Att besöka Vasamuseet och lära om 1700-talsskeppet Vasa och dess dramatiska historia är också något utöver det vanliga. Det får nästan anses som ett måste för den arkitektoniskt och historiskt intresserade som besöker Stockholm. Även ett besök under jord är att rekommendera, då nära 90 tunnelbanestationer runt om i staden har smyckats med skulpturer, målningar, ristningar och reliefer med mera av olika konstnärer.

Utöver det vanliga

1989 invigdes The Ericsson Globe, som utan tvekan får räknas som en av Stockholms mest kända byggnader. 605 000 kubikmeter och 110,4 meter hög gör den till världens största sfäriska byggnad. Globen, som den kallas i folkmun, är Sveriges nationalarena för ishockey och erbjuder ett brett evenemangsprogram året runt. Band som The Rolling Stones, Metallica och U2 har uppträtt här och från Skyview-hissen på byggnadens utsida erbjuds du en minst sagt otrolig utsikt över delar av Stockholm. Även från Kaknästornet får du en hissnande utsikt över Stockholm med omnejd, då du på 30 sekunder tar dig upp till tornets topp med hjälp av hissen som går hela vägen upp. Tornet är 155 meter högt och är en del av Stockholms stadssiluett sedan 1967.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *