Stockholm

5 byggnader i Stockholm du inte får missa

Mellan Mälaren och Östersjön ligger Stockholm, hem åt cirka 1 515 017 personer och Sveriges huvudstad. Staden anses officiellt ha grundats år 1252 av Birger Jarl, men har troligen existerat längre, möjligtvis sedan 1180-talet. Oavsett är det säkert att säga att den har en lång och händelserik historia, med allt från blodbad och giftmord till segertåg, händelser som tveklöst förändrat staden för gott, och gjort att Stockholm blev hem till många unika platser.

Det finns många ställen man som turist bör besöka i Stockholm, exempelvis Gamla stan, den medeltida stadsdelen som ligger mitt i staden. Här är husen gamla och gränderna trånga, och man kan få se hur staden såg ut för hundratals år sedan, minus smutsen, stanken och sjukdomarna som gjorde livet då så obehagligt. Men Stockholm är även en stad med många landmärken och arkitektoniska mästerverk, och det är dessa vi är här för att lista.’

Stockholm slott

Det kungliga slottet i Stockholm är, med sina 11 våningar och över 600 rum, utan tvekan ett av Europas största slott. Det byggdes under 1700-talet av arkitekten Nicodemus Tessin den yngre i italiensk barockstil och med inspiration tagen från romerska palats. Ursprungligen stod det ett annat slott vid namn “Tre kronor” på samma plats, och det var när det brann ner 1697 som konstruktion på det nuvarande slottet påbörjades.

Förutom kungafamiljens officiella residens och arbetsplats är det kungliga slottet en välbesökt turistattraktion. Här finns fem museer, Representationsvåningarna, det vill säga de rum som används vid representation av den svenska monarkin, Skattkammaren, där riksregalierna förvaras, Museum Tre Kronor, som handlar om den medeltida borg som förr fanns där, Gustav III:s antikmuseum, och Slottskyrkan. Förutom detta finns även vaktavlösningen, där man får se hur vakterna iklädda sina traditionella uniformer avlöser varandra under pompa och ståt.

Riksdagshuset

Riksdagshuset uppfördes i början på 1900-talet som ersättning för det gamla riksdagshuset på Riddarholmen. Det byggdes av Aron Johansson, som efter att hans partner Helgo Zettervall hoppade av i vredesmod blev den enda arkitekten. Det är en mycket imponerande byggnad från senrenässans eller nybarock, med influenser från Frankrike och Italien. Läget på Helgeandsholmen är centralt, och närheten till gamla stan och andra sevärdheter gör det lätt för turister att få sett denna ståtliga byggnad.

Riksdagshuset är än idag hem till Sveriges riksdag, men det förhindrar långt ifrån en intresserad turist från att kunna besöka platsen. Guidade visningar i lokalerna anordnas på vardagar under sommaren och helger vanligtvis, och den politiskt intresserade kan också närvara vid öppna utfrågningar och på så vis få sitta med i själva riksdagen. För den som föredrar att beundra den pampiga byggnaden utifrån kan man promenera runt den och njuta av de intrikata fasaddekorationerna.

Drottningholms slott

Detta svenska slott är sedan 1981 kungens officiella bostad, såväl som Sveriges mest välbevarade kungliga slott. Det befinner sig på Lovön i Mälaren, vilket är en bit utanför centrala Stockholm, men den utsökta arkitekturen och den lugnande miljön i slottets många parker gör det väl värt ett besök. Området innefattar förutom huvudbyggnaden även Kina slott. Redan på Gustav Vasas tid anlades en befästning på platsen, men den nuvarande byggnadens konstruktion påbörjades cirka 1662 och avslutades omkring 1750.

Sedan dess har många monarker satt sin unika prägel på det. Bland annat Oscar II:s porslinsrum där han ställde ut sin samling av fajanser från 1700-talet och slottsbiblioteket som inreddes på 1760-talet och är ett av de vackraste i Sverige. Det gör att det finns många saker att se såväl inomhus som utomhus. Det är knappast förvånande, om än imponerande, att detta var den första svenska platsen på UNESCO:s världsarvslista.

Globen

Detta är den klart nyaste byggnaden på listan, då den uppfördes för bara lite mer än 30 år sedan. Globen är en arena med kapacitet för 16 000 åskådare, men det som gör byggnaden så unik är dess form. Globen är nämligen världens största sfäriska byggnad, med en utvändig diameter på 110,40 meter. Den ligger i stadsdelen Johanneshov, och förutom att se på ishockey eller gå på evenemang kan man även åka gondol upp till toppen.

Stockholm Stadshus

Stockholm Stadshus byggdes i början av 1900-talet, och är en stor byggnad i rött tegel i centrala Stockholm. Byggnadens mest utmärkande detalj är det 106 meter höga tornet som gör det till en konstant närvaro i stadsbilden. Arkitekten Ragnar Östberg tog inspiration från flera kända byggnader i Venedig, bland annat Dogepalatset och Markuskyrkan. Kanske det intressantaste om byggnaden är att det inte bara är en plats för kommunärenden, utan det är även här den berömda nobelmiddagen hålls.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *